ANOSR, despre proiectul de lege privind stagiile: Forma propusă de MMFPSPV nu oferă o recunoaştere relevantă a stagiului

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) consideră că forma proiectului de lege privind stagiile propusă de Ministerul Muncii nu oferă o recunoaştere relevantă a stagiului ca formă didactică de formare profesională a stagiarilor şi nu urmăreşte eficient gradul de îndeplinire a obiectivelor stagiului, oferind o perspectivă limitată şi superficială a angajatorului, perspectivă care de multe ori poate fi subiectivă.

“Chiar dacă salutăm eforturile MMFPSPV pentru reducerea şomajului în rândul tinerilor prin reglementarea stagiilor, considerăm că fără o preocupare constantă asupra calităţii acestora şi fără o recunoaştere relevantă pe piaţa muncii a stagiilor, nu va exista un impact vizibil în sensul îmbunătăţirii inserţiei tinerilor absolvenţi pe piaţa muncii. Totodată, susţinem şi recomandăm implementarea în mod corelat şi coordonat a mai multor măsuri de combatere a şomajului în rândul tinerilor, Legea stagiilor fiind doar unul dintre ele. Menţionăm aici, printre altele, revizuirea legii practicii pentru studenţi şi elevi şi mecanisme care să încurajeze dezvoltarea parteneriatului universităţi – piaţa muncii”, a declarat vineri prin intermediul unui comunicat de presă preşedintele ANOSR, Mihai Dragoş.

Totodată, având în vedere posibilitatea de realizare a stagiului o singură dată după fiecare formă de învăţământ superior absolvită, ANOSR consideră că modul de evaluare şi recunoaştere a stagiului prin forma propusă de MMFPSPV poate duce “la abuzuri majore din partea angajatorului”, afectând evoluţia profesională ulterioară a stagiarului.

Potrivit liderului ANOSR, ar fi necesară elaborarea unui act adiţional privind normele de calitate a stagiilor, prin consultarea angajatorilor, instituţiilor de învăţământ superior şi partenerilor sociali, în scopul asigurării unor stagii de înaltă calitate, care să atingă obiectivele pentru care au fost create.

“Suntem de părere că existenţa unui astfel de document ar oferi girul formal al calităţii stagiului şi va contribui la îndeplinirea cu brio a obiectivelor acestuia, protejând stagiarul de stagii de o calitate îndoielnică pe care trebuie să le finalizeze pentru a nu plăti costurile imputate de formarea sa (proiectul presupune că cei care doresc să renunţe la stagiu înainte de finalizarea acestuia, vor suporta toate cheltuielile datorate formării lor de până atunci). De asemenea, considerăm ca lipsa unui astfel de document va lăsa loc de interpretări în ceea ce priveşte calitatea stagiilor şi va duce la situaţii în care vor exista diferenţe majore de calitate între stagiile diferitelor companii”, a mai spus Mihai Dragoş.
În opinia sa, o astfel de iniţiativă legislativă va fi eficientă doar în cazul asigurării unei recunoaşteri relevante a stagiilor, a reglementării unor standarde şi norme de calitate a stagiilor şi a asigurării protecţiei sociale a studenţilor. “În acest context, după analiza proiectului de act normativ elaborat de MMFPSPV, ANOSR a transmis astăzi un document cu propuneri de amendamente către comisiile permanente din Senat şi Camera Deputaţilor care urmează să discute proiectul de lege, în speranţa că parlamentarii români vor ţine cont de acestea în momentul luării unei decizii, iar iniţiativa legislativă va avea la bază nevoile şi interesele reale ale absolvenţilor”, a mai afirmat preşedintele ANOSR.

El a susţinut necesitatea înlocuirii recunoaşterii stagiilor de la oferirea de calificative ‘corespunzător’ sau ‘necorespunzător’ (forma propusă de MMFPSPV în proiectul de lege), cu recunoaşterea stagiului prin eliberarea unui certificat care să precizeze durata şi conţinutul didactic al stagiului, sarcinile îndeplinite, precum şi cunoştinţele, abilităţile şi competenţele dobândite.

Ca măsură de reducere a ratei şomajului în rândul tinerilor absolvenţi cu studii superioare, Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV) a elaborat un proiect de lege care reglementează modalitatea de efectuare a stagiului pentru absolvenţii de învăţământ superior. Aceste stagii constau în 6 luni de formare didactică şi profesională desfăşurată direct la locul de muncă imediat după angajare, sub supravegherea unui îndrumător desemnat dintre angajaţii cu experienţă din cadrul firmei, care vor contribui la dezvoltarea de competenţe şi abilităţi necesare la locul de muncă în rândul absolvenţilor. AGERPRES