Centru integrat de cercetare-dezvoltare-inovare, de 6 milioane euro, la Universitatea ”Ştefan cel Mare” Suceava

suceava_universitate.jpgPeste 130 echipamente de cercetare-dezvoltare vor fi instalate, până la sfârşitul acestui an, la Universitatea ”Ştefan cel Mare” Suceava (USV), dintre care 21 au valori estimate la peste 100.000 de euro fiecare, a declarat, luni, prorectorul instituţiei academice Mihai Dimian.

Aceste echipamente vor face parte dintr-un centru integrat de cercetare, dezvoltare şi inovare pentru Materiale Avansate, Nanotehnologii şi Sisteme Distribuite de fabricaţie şi control (MANSiD) ce cuprinde 11 laboratoare de cercetare de ultimă generaţie.

Dimian a spus că, la cinci luni de la lansarea celui mai mare proiect de investiţii din istoria USV, lucrările decurg bine, constatându-se doar o întârziere de două săptămâni, în principal din cauza unor controale pentru toate loturile de achiziţii, dar şi a proceselor de verificare efectuate de autoritatea contractantă.

În ceea ce priveşte stadiul activităţilor la proiectul de cercetare-dezvoltare, Dimian a spus că s-au desfăşurat procedurile de achiziţii pentru un număr de 53 de loturi de echipamente şi software, marea majoritate fiind contractate sau în curs de contractare până la finalul lunii septembrie. Totodată, au sosit echipamentele pentru două laboratoare.

Dimian, care este şi coordonator ştiinţific al proiectului, a spus că, până în prezent, au fost semnate opt acorduri de colaborare între USV – MANSiD şi institute de cercetare, universităţi din ţară şi străinătate. De asemenea, 80 de cadre didactice şi circa 30 – 40 doctoranzi s-au asociat centrului de cercetare.

Prorectorul USV a exemplificat cu protocolul încheiat cu Universitatea Tehnică din Republica Moldova prin care se doreşte atragerea de resursă umană de calitate care să activeze în cadrul centrului de la Suceava, fie temporar, fie pe o perioadă nedeterminată.

Potrivit lui Dimian, la finalul lunii octombrie vor fi date în folosinţă şi primele laboratoare.
El a spus că echipamentele vor fi atât pentru studenţi, cadre didactice, cât şi pentru companiile din Regiunea de Nord – Est a României care vor dori să testeze produse sau să fabrice prototipuri.
”Sperăm, şi asta ne-am dorit de la început, să devenim un punct de atracţie, un centru pentru regiunea în care ne aflăm”, a spus Dimian, adăugând că şi-ar dori să se alăture proiectului şi universităţile din Cernăuţi, Chişinău şi Bălţi.

Valoarea totală a proiectului de cercetare este de 31.460.699 lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă acordată de Fondul European de Dezvoltare Regională este de 26.823.391,97 lei şi cea acordată de Guvernul României de 4.637.307,03 lei.

Centrul va cuprinde: Laborator de materiale avansate multifuncţionale, Laborator pentru nanotehnologii de stocare şi procesare a informaţiei, Laborator pentru cercetări avansate privind caracterizarea materialelor metalice şi nemetalice, Laborator pentru cercetări privind finisarea magneto-reologică a materialelor utilizate în industria optică, electronică şi a materialelor ceramice şi compozite, Laborator pentru cercetări privind tehnologiile avansate de prelucrare cu roboţi şi sisteme flexibile, Laborator de cercetări privind tehnologiile performante de fabricaţie şi management integrat, Laboratorul de maşini inteligente şi vizualizarea informaţiei, Laborator de dezvoltare a aplicaţiilor distribuite de monitorizare şi control a proceselor industriale, Laborator de cercetări privind sistemele de simulare, integrare şi testare ”hardware-in-the-loop”- HIL pentru controlul prototipuri rapide, Laboratorul de inventică şi transfer tehnologic şi Laborator de incubare a afacerilor. AGERPRES